V obchodě je sice k dostání sterilovaná červená řepa, ale je připravena s octem, cukrem a určitě ještě i s nějakými konzervanty. Máme-li rádi tento salát, není potřeba se ho vzdávat, ale můžeme si ho lehce připravit ve stejné chuti a úplně zdravě.
Červenou řepu dobře omyjeme. Celé, neoloupané bulvy vložíme do osolené vařící vody, přidáme lžičku kmínu, fenyklu, 3 bobkové listy a řepu uvaříme mírným varem do měkka (dle velikosti asi 1–1,5 hodiny). Uvařenou řepu zcedíme, oloupeme a ještě teplou ji nakrájíme na kostečky.
Nakrájenou řepu nasypeme do misky a zalijeme čistou vařící vodou tak, aby byla potopená (asi 500 ml). Okyselíme čtyřmi lžícemi umeocta a promícháme. Tento nálev již nesolíme, umeocet je sám slaný i kyselý.
Teplou řepu i s nálevem plníme do čistých skleniček, vypláchnutých horkou vodou. Zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.
Po zchladnutí uchováváme v lednici. Pokud ji chceme uchovat déle než pět dní, je vhodné ji zavařit.
Pikantní varianta tohoto chutného salátu vznikne, přidáme-li k řepě ještě čerstvý strouhaný křen.