Červená řepa se smetanou

2 porce | Při alergii na mléko raději použít jinou sojovou smetanu. Gran Cucina obsahuje kromě rostlinných tuků i sušené podmáslí.

Ingredience:
  • 4 menší červené řepy
  • 2 lžičky umeocta
  • čerstvý strouhaný křen
  • rostlinná smetana „Gran Cucina“ popř. jiná smetana (nebo i zakysaná)
  • bobkový list, fenykl, kmín
  • mořská sůl

Řepu lze podat i netradičně se smetanou.  Do tohoto lahodného salátu jsem použila sojovou. Základní surovinou je ovšem opět červená řepa, tato nedoceněná potravina, která je mnohdy i lékem na náš překyselený organizmus.

Dobře omyté bulvy červené řepy uvaříme v osolené vodě s kořením do měkka. Vaříme ji zhruba 1–1,5 hodiny. Pak řepy zchladíme proudem studené vody a oloupeme. Na hrubém struhadle řepu nastrouháme, okyselíme umeoctem a přidáme pár lžiček čerstvého jemně nastrouhaného kře­nu.

Nakonec vmícháme trochu smetany, dle chuti lehce dosolíme a vychladíme.

Tento salát jíme buď jako přílohu např. k pečeným plackám nebo jej mažeme jako pomazánku na celozrnné suky z prodejny zdravé výživy.

Poznámka: Strouhaného křenu můžeme dát více. Se smetanou ztratí částečně svoji ostrost a tělu dodá dostatek vitamínu C.

O kvalitách červené řepy a přesně o způsobu jejího vaření píšu v poznámce u receptu salát z červené řepy s umeoctem.

Zde ještě dodám, že červená řepa přispívá také ke snižování překyselení organizmu, protože je hodně zásaditá a oslabená slinivka snáší tento krásně růžově zbarvený salát obvykle dobře. Mohu jen říci, že mi velice chutná a neubližuje.

Tento recept je z velké části převzat z odborné literatury.

24 147 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*