Řepu lze podat i netradičně se smetanou. Do tohoto lahodného salátu jsem použila sojovou. Základní surovinou je ovšem opět červená řepa, tato nedoceněná potravina, která je mnohdy i lékem na náš překyselený organizmus.
Dobře omyté bulvy červené řepy uvaříme v osolené vodě s kořením do měkka. Vaříme ji zhruba 1–1,5 hodiny. Pak řepy zchladíme proudem studené vody a oloupeme. Na hrubém struhadle řepu nastrouháme, okyselíme umeoctem a přidáme pár lžiček čerstvého jemně nastrouhaného křenu.
Nakonec vmícháme trochu smetany, dle chuti lehce dosolíme a vychladíme.
Tento salát jíme buď jako přílohu např. k pečeným plackám nebo jej mažeme jako pomazánku na celozrnné suky z prodejny zdravé výživy.
Tento recept je z velké části převzat z odborné literatury.