Červená řepa s mrkví a křenem

2 porce

Ingredience:
  • 150 g očištěné čerstvé syrové červené řepy
  • 120 g očištěné mrkve
  • ½ citrónu na šťávu
  • ½ lžičky sojové omáčky „Tamari“
  • 25–30 g strouhaného křenu
  • 1 bílý jogurt (cca 150–175 g)
  • 2–3 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • mořská sůl
  • 1 lžička panenského bodlákového oleje (i jiný)
  • pár vlašských ořechů a petrželka na ozdobu

Červená řepa bývá v našem jídelníčku opomíjena, ač patří mezi levné zdroje velice cenných ochranných látek pro náš organizmus. Je silně zásaditá a jako taková patří mezi důležitou zeleninu, chránící naše tělo především proti mykózám.

Červenou řepu a mrkev očistíme, okrájíme a nastrouháme najemno.

Nejlépe dvěma vidličkami obě suroviny dobře promícháme. Směs osolíme, okyselíme šťávou z citrónu, přidáme ještě léčivý citrónový aromatický olej, ale jenom doopravdy pár kapek, protože je dost aromatický.

Kdo ho nemá, nemusí. I tak bude salát pikantní a to díky strouhaného křenu, kterého dáme tolik, kolik sneseme.

Křen je velmi dobrý na podporu trávení a nevadí ho zde víc, protože přídavek bílého jogurtu salát velmi zjemní a zmírní ostrost křenu.

Po křenu ochutíme salát sojovou omáčkou a omastíme kvalitním olejem. Nakonec jenom salát promícháme s bílým jogurtem. Misky se salátem ozdobíme petrželkou, oříšky nebo pro děti je posypeme oříšky nastrouhanými.

Je výborný, když je vychlazen. Podáváme s pečivem nebo se sýrem. Jak kdo má rád.

Poznámka: Kdo nesnáší mléčnou bílkovinu, může do salátu použít třeba kozí jogurt nebo nějaký natural sojový jogurt. Salát by měl být dobře snášen i lidmi s oslabenou slinivkou. Usuzuji dle sebe, protože mi jeho trávení nedělá problémy a navíc mi velmi chutná.

Bodlákový olej (neboli olej ze světlice barvířské) patří mezi nejcennější oleje pro lidský organismus. Je vyroben metodou prvního lisování za studena. Hodí se především do salátů, protože vyniká vysokým obsahem vícenásobně nenasycených mastných kyselin (až 75 % kyseliny linolové !, 0,8 % kyseliny linolenové a další). Je účinný při snižování hladiny cholesterolu, pomáhá se zácpou, při vysokém krevním tlaku, při cukrovce. Podporuje činnost jater, žlučníku i slinivky. Jeho účinky tepelná úprava ruší. Jedna lžička denně nalačno je doporučována pro zdraví.

Salát z červené řepy s mrkví a křenem, jemně nastrouhaných, tělo nezatíží. Bude navíc plný dalších kvalitních stavebních látek a vitamínů. Dáme-li si k němu třeba kousek tvrdého 30% sýra Eidam, můžeme jej mít v podobě dělené stravy jako samostatný chod např. ke svačině.

Letošní, mladá, čerstvá červená řepa lze použít do salátu i v syrovém stavu. Má vysoký obsah vitamínu C. Je výborným zdrojem kyseliny listové, draslíku a dalších minerálních látek. Obsahuje důležitý antioxidant antokyan, který chrání tělo před volnými radikály a vzácné stopové prvky rubidium a cesium.

74 597 zobrazení článku
O autorce
9 Komentářů
  1. dangerita Odpovědět
    Dobrý den, chodím na Vaše stránky pro inspiraci již několik měsíců, ale zatím jsem byla jen skrytý čitatel. Recept na tento salát mě ale "donutil" se přihlásit a napsat Vám, že nám opravdu moc chutnal. Přitom je tak jednoduchý! Ačkoliv nemáme žádné zdravotní problémy, Vaše nápady a recepty vítám. Sice je nedodržuji do detailu a často si je upravuji dle nálady, ale díky Vašim receptům mám z Vaření mnohem lepší pocit. Jídelníček je výrazně pestřejší a zpříjemňuje nám naše pracovní dny, často tak hektické. Přeji příjemný den a ještě jednou děkuji, Petra
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji Vám, milá Petro, za Váš příspěvek. Jsem potěšena, že jste mi napsala a že Vám moje recepty zpestřují jídelníček. Srdečně zdravím a přeji též pěkný den. Alemari
  2. Bali Odpovědět
    Hmmm, řepa. Můžeme a často jíme, většinou jako salát; řepa, brambor, vinaigrette se šalotkou, česnekem, dijónskou hořčicí, vinným octem, olejem S+P. Tato kombinace s křenem a mrkvičkou zní taky dobře, určitě vyzkouším (jedna řepa tu smutně kouká). Jen asi nedám Tamari, to doma nemám ;-)
  3. Jitka Marková Odpovědět
    Milá Alemari, děkuji za výborný recept.Také podobný salát dělám, ale jenom z vařené řepy. Všem doporučuji. Zdraví Judita.
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji Vám za milá slova a doporučení. Zdravím. Alemari
  4. Jiří Borovička Odpovědět
    Vždycky jsem si myslel, že řepu jedině vařenou. Ale za syrova nastrouhaná doplněná křenem mrkví či zázvorem nemá konkurenci. I ten olej je dobrý nápad a nakonec posypat parmazánem. K tomu rozpečenou bagetu a kapku jogurtu s česnekem... super!!!
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji Jiří. Inu, proti gustu žádný dišputát...Když to tělo zvládne, proč ne? Jsem ráda, že jste objevil i něco dalšího. Zdraví Alemari
  5. Marie Odpovědět
    Syrovou řepu dělám, sice ne s mrkví, ale s jablkem. Dala jsem i trochu cukru. Přesto Váš recept nemá chybu. Všichni jsme si pochutnali.
    • Alemari Odpovědět
      Milá Marie, jsem ráda, že vám doma chutnalo. Snažím se připravovat saláty právě jinak, zdravěji, bez cukru a bez míchání ovoce a zeleniny dohromady. Míchání ovoce a zeleniny trávení nijak neprospívá a syrové jablko jako vůbec jediné ovoce by se mělo oddělovat i od ostatního jídla, kvasí pak v těle a neprospěje tak jako když se sní samotné a s odstupem. Zmínila jsem zde v článku o zásadách pro zdraví.

Zanechte odpověď

*