Červená řepa bývá v našem jídelníčku opomíjena, ač patří mezi levné zdroje velice cenných ochranných látek pro náš organizmus. Je silně zásaditá a jako taková patří mezi důležitou zeleninu, chránící naše tělo především proti mykózám.
Červenou řepu a mrkev očistíme, okrájíme a nastrouháme najemno.
Nejlépe dvěma vidličkami obě suroviny dobře promícháme. Směs osolíme, okyselíme šťávou z citrónu, přidáme ještě léčivý citrónový aromatický olej, ale jenom doopravdy pár kapek, protože je dost aromatický.
Kdo ho nemá, nemusí. I tak bude salát pikantní a to díky strouhaného křenu, kterého dáme tolik, kolik sneseme.
Křen je velmi dobrý na podporu trávení a nevadí ho zde víc, protože přídavek bílého jogurtu salát velmi zjemní a zmírní ostrost křenu.
Po křenu ochutíme salát sojovou omáčkou a omastíme kvalitním olejem. Nakonec jenom salát promícháme s bílým jogurtem. Misky se salátem ozdobíme petrželkou, oříšky nebo pro děti je posypeme oříšky nastrouhanými.
Je výborný, když je vychlazen. Podáváme s pečivem nebo se sýrem. Jak kdo má rád.