Celerový salát s ředkvičkami můžeme připravovat téměř celoročně. Na podzim a v zimě, kdy klesá sortiment zeleniny, se může stát zdrojem cenných vitamínů a minerálů, pokud jsou k dostání ještě nějaké ředkvičky, které dodají salátu větší pikantnost. Může však být i bez nich.
K okyselení použijeme citrónovou šťávu a na konečné zjemnění salátu sojovou majonézu.
Očištěný a odvážený celer nastrouháme najemno společně s omytými ředkvičkami. Do salátu použijeme jemně krájenou červenou cibuli, kterou můžeme pro oslabené trávení i krátce spařit.
Všechny složky smícháme, posolíme, okyselíme citrónovou šťávou, ochutíme aromatickým citrónovým olejem a spojíme sojovou majonézou. Zaležet není potřeba, salát je takto připraven k okamžité konzumaci.
Na misce jej ještě ozdobíme kontrastní zeleninou, jako je červená řepa, nějaké rajče či červená paprika, popřípadě snítka zelené petrželové natě.
Výborně chutná s orestovaným pečivem, nejlépe žitným kváskovým chlebem, a doporučuji ho podávat k obědu nebo k odpolední svačině. Na večer je vhodnější již zelenina vařená a salát z čerstvého celeru by byl hůře stravitelný.