Dobrá pomazánka pomůže svým složením zasytit a ještě dodá tělu i potřebné stavební látky a i vlákninu. Celerová pomazánka s obsahem ovesných vloček splňuje obojí, a navíc si ponechává i lahodnou příchuť máslového základu.
Příprava je velice snadná, jen je potřeba mít předem uvařený celer anebo si ho uvařit speciálně jen pro tuto pomazánku zvlášť a vývar zužitkovat přidáním do jakékoliv polévky. Nemáme-li celer dopředu uvařený začneme nejdříve touto přípravou.
Na to, abychom získali 250 g uvařeného celeru budeme potřebovat bulvu asi tak o hmotnosti 400 g. Něco okrájíme a něco navíc, co nám pak po uvaření zbude, můžeme smlsnout a sníst při přípravě pomazánky. Též však můžeme množství surovin odvodit od množství celeru a připravit si pomazánky víc.
Celer očistíme, okrájíme, nakrájíme na plátky a uvaříme ve slané vodě s 2 kuličkami nového koření a 1 bobkovým listem do měkka. Po uvaření celer scedíme a necháme dobře vychladnout. Na prkénku jej nožem rozetřeme jako když se tře česnek, pěkně na jemnou hmotu.
Očištěnou a nakrájenou cibuli spaříme vařící vodou a necháme asi tak 2-3 minuty ve vařící vodě odležet, abychom ji co nejvíce zjemnili a připravili ve vhodné konzistenci i pro oslabenou slinivku. Máslo vyndáme z ledničky a necháme při pokojové teplotě změknout.
Do hlubší misky vsypeme 30 g jemných ovesných vloček. Máme-li jenom ovesné vločky normální velikosti, doporučuji je krátce namixovat na mlýnku na kávu. Budou pak lépe v pomazánce schovány. Vločky smícháme s kořením „Horalka“, solí a mletým kmínem. Zalijeme vše vařící vodou a hned promícháme. Vločky necháme nabobtnávat do vychladnutí.
Až máme takto vše připraveno, přidáme do misky k vločkám změklé máslo, trochu lněného oleje, spařenou a scezenou cibulku, rozmělněný uvařený celer a dobře vařečkou promícháme. Pomazánku dochutíme bazalkou, saturejkou, umeoctem a hořčicí. Solíme dle své chuti, ale raději méně než více. Ovesné vločky jsou již slané a tak musíme být opatrní, abychom pomazánku nepřesolili.
Úplně na závěr k pomazánce přidáme na drobno pokrájené kysané zelí bez láku, které jí dodá na pikantnosti i na objemu.
Pomazánku mažeme na pečivo, ale lze ji upotřebit i na pečené placky. Podáváme s čerstvou zeleninou nebo i bez, jak kdo má rád.
Ještě mne napadá, zda jste tam nedala ingredience naráz. Je třeba nejdříve vše rozmíchat dle postupu jak píši a okyselit zelím doopravdy až v závěru.
Však vyzkoušejte opakovaně, nevzdávejte to, milá Ivo...Držím palce...
Zdravím. Alemari