Tato zdravější varianta bramborového salátu nebude mít vliv na náš cholesterol. Předem uvařené brambory oloupeme, nakrájíme na plátky nebo protlačíme mřížkou. Zvlášť uvaříme nakrájenou zeleninu ve slané vodě. Po uvaření vodu slijeme a tento vývar můžeme použít třeba do polévky.
Zeleninu dáme vychladit. Cibulku nakrájíme na jemno, spaříme nejlépe na sítku vařící vodou a ochladíme. Kysané zelí odmáčkneme z nálevu a překrájíme na jemno.
Postupně do brambor přidáme zeleninu, krájenou cibulku, nakrájené kysané zelí, sůl, trochu umeocta, lžičku oleje a hořčice, koření a asi půl kelímku sojolky (cca 2-3 lžíce). Vše zlehka promícháme, přendáme na mísu a můžeme ozdobně obložit čerstvou zeleninou a petrželkou.
Podáváme vychlazené buď jako samostatný chod třeba s červenou řepou v umeoctu nebo i s jiným čistě zeleninovým salátem, ale je vhodný i jako příloha.