Bramborový salát s brokolicí

2 porce

Ingredience:
  • 300 g vařených brambor
  • 50 g cibule
  • 150 g mrkve
  • 100 g brokolice
  • 100 g bílé ředkve (popř. celeru, kedlubny)
  • 1 lžíce umeocta
  • ½ lžičky sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžička olivového oleje
  • mořská sůl
  • 50 g bílého jogurtu nebo sojový i „Sojanéza“

Pro zpestřeníjídelníčku si můžeme, a nejen pro dietu, připravit bramborový salát s brokolicí. Stane se přímo samostatným pokrmem.
S bílkovinami, byť rostlinného charakteru, jako je třeba tofu nebo sojové maso, jídlo raději při slinivkové dietě nekombinujeme.

Uvařené teplé brambory oloupeme a pokrájíme na plátky. Cibulku nasekáme na velmi drobné kostičky a před přidáním do salátu ji spaříme vařicí vodou a necháme asi 2 minuty stát.

Pak ji scedíme a teplou ji přimícháme k bramborám. V hrnečku si smícháme jednu lžíci umeocta s jednou lžicí studené vody a ještě troškou soli. Tímto nálevem polijeme brambory s cibulkou, promícháme a necháme v chladu odležet, aby do sebe natáhly kyselost.

Veškerou zeleninu uvaříme v páře nebo v mírně slané vodě. Uvařenou brokolici rozeberme na drobné růžičky a dáme stranou. Jelikož je křehká, do salátu ji zamícháme až jako poslední.

Mrkev a bílou ředkev(celer nebo kedlubnu) nakrájíme na kostečky a promícháme se salátem. Salát mírně ochutíme sojovou omáčkou „Tamari“ a omastíme panenským olivovým olejem. Nakonec jenom zlehka přimícháme brokolici a dáme vychladit.

Chceme li mít salát trochu klasičtější a naše trávení to zvládne, přimícháme si k němu asi 50 g bílého jogurtu.

Kdo nesnáší mléčnou bílkovinu, přidá jogurt sojový natural nebo vydatnější sojovou majonézu.

Poznámka: Nedostatek trávicích enzymů při oslabené slinivce může vyvolávat v těle kvašení a nadýmání i po kvalitním a dietním jídle. Salát je třeba dobře a v klidu pokousat. Rychlá konzumace tělu škodí. Dobře pokousán bude lépe stravitelný.

Tento salát je chuťově zajímavý s přídavkem bílé dlouhé ředkve, kterou také uvaříme. Je hořká a v salátu znát, ale pomáhá zase s trávením. Chutný bude také s použitím celeru nebo i kedlubny. Prostě přidáme si k němu nějakou světlou zeleninu pro větší barevnost dle svého uvážení a chuti.

Pro oslabenou slinivku doporučuji raději salát v původní verzi, bez jakéhokoliv jogurtu a ani ne se „Sojanézou“.

16 895 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*