Často stojím před problémem, co rychle v rodině uvařit, abych zasytila hladové. Bramborový guláš na šalvěji se nabízí svoji snadností a též rychlostí uvaření. Je ho velký hrnec a většinou postačí pro oba syny na dvě jídla.
Není v něm žádné maso, a přesto se ještě nestalo, že by zbyl.
Asi největší část přípravy zabere očištění brambor a jejich nakrájení na kostky, jako bychom je vařili na přílohu. Cibule mnoho není, a tak její nakrájení na drobno nečiní velké problémy.
V hrnci si rozehřejeme panenský olivový olej a cibulku na něm krátce orestujeme, až zesklovatí. Neopékáme ji do tmava. Ještě před přídavkem brambor přidáme k cibulce koření „Maso na šalvěji“ a pěkně ho rozmícháme, aby se v oleji probarvilo.
Jakmile ho máme promíchané, neotálíme s přidáním syrových krájených brambor. Bramborové kostky v cibulce mícháním obalíme a obarvíme kořením, které obsahuje ve velké míře i červenou papriku. Do hrnce přilijeme 700 ml vody, lehce osolíme a přidáme libeček, sušený česnek, koření „pašerák“, šalvěj a špetku mletého bobkového listu. Přikryté dusíme do měkka.
Asi po 12 minutách dušení budou brambory měkké a tak přistoupíme k závěrečnému kroku, což je zahuštění. Tzv. „ctíme barvu“ a bramborový guláš zahustíme bramborovým škrobem, rozmíchaným v sojovém nápoji. Záklechtku přidáme do guláše a povaříme asi 2 minuty.
Hotový guláš dochutíme sojovou omáčkou Tamari a lžicí hořčice. Dle chuti můžeme ještě lehce přisolit. Je výborný s čerstvou zeleninou.