Borůvková jogurtová zmrzlina s medem

2-3 porce | Pro oslabenou slinivku jen menší množství.

Ingredience:
  • 300 g borůvek (cca ½ l)
  • 100 ml silnějšího výluhu ze stévie
  • 3 lžíce tekutého akátového medu
  • 5 kapek citrónového arom. oleje „Just“
  • 300 g bílého jogurtu
  • 70 g sušeného sojového nápoje s příchutí vanilky
  • tekutá sojová „smetana“ na polití

Z borůvek lze doma vyrobit mnoho dobrot. Letní osvěžení v podobě jogurtové zmrzliny, která neobsahuje bílý cukr, můžeme mít připraveno v lednici i více dní dopředu. Tato dietní ovocná zmrzlina je oslazena výluhem ze stévie a přislazena medem.

K přípravě zmrzliny si borůvky přeberme, propláchneme na sítu a pak je rozmixujeme na kaši.

V dalším kroku borůvky propasírujeme, aby byla zmrzlina jemnější. Z bylinky stévie si připravíme silný výluh zalitím jedné polévkové lžíce drcené bylinky 100 ml vařící vodou. Necháme asi 5 minut odstát a scedíme. Nebudeme muset zmrzlinu pak tak moc přislazovat medem.

Borůvky nejsou totiž samy o sobě moc sladké, jako například jahody, meruňky nebo banán, kde lze zmrzlinu připravit též úplně bez jakéhokoli doslazení, chceme-li dietní podobu.

Propasírovanou borůvkovou kaši naředíme vývarem ze stévie, přidáme sušený sojový nápoj s příchutí vanilky, med, jogurt a pár kapek citrónového aromatického oleje „Just“. Metlou dobře promícháme nebo vrátíme kaši zpět do mixéru a vše umixujeme dohromady.

Takto připravenou směs nalijeme do umělohmotné krabičky nebo do tvořítek na led a dáme zmrazit. Z krabičky pak vyklopíme a nakrájíme kostečky, které podáváme polité sojovou smetanou.

Poznámka: K přípravě zmrzliny je nejlepší jogurt smetanový, to je pak zmrzlina trochu víc tučnější a velmi lahodná. Lze však použít jakýkoliv bílý jogurt.

Zmrzlinu je dobré nalít do krabičky a máme-li čas, tak ji při mražení promíchávat, pak můžeme zachytit i okamžik její krémové konzistence. Ale ztuhlá na tvrdo zase vydrží déle v pohárku.

Tato dietní podoba zmrzliny je určitě méně sladká i méně tučná než zmrzliny kupované, ale při oslabené slinivce si raději vezmeme jenom trochu. Vždy by nám nemusela sednout kombinace ovoce s jogurtem.

28 789 zobrazení článku
O autorce
2 Komentářů
  1. Lucka Odpovědět
    Cim mohu nahradit vyluh ze stevie? Steviovy prasek (v teto podobe jej mam doma) a vodu?
    • Alemari Odpovědět
      Ano, můžete, můžete i jen osladit práškem i bez vody. Když jsem tvořila recept, ještě jsem neměla sladidlo ze stévie v podobě prášku a asi ještě ani nebylo. Ale množství si musíte zvolit dle toho, jak to chcete sladké, to takto s odstupem neodhadnu. Opatrně s práškem, je daleko více sladký než samotná bylinka a výluh.

Zanechte odpověď

*