Z borůvek lze doma vyrobit mnoho dobrot. Letní osvěžení v podobě jogurtové zmrzliny, která neobsahuje bílý cukr, můžeme mít připraveno v lednici i více dní dopředu. Tato dietní ovocná zmrzlina je oslazena výluhem ze stévie a přislazena medem.
K přípravě zmrzliny si borůvky přeberme, propláchneme na sítu a pak je rozmixujeme na kaši.
V dalším kroku borůvky propasírujeme, aby byla zmrzlina jemnější. Z bylinky stévie si připravíme silný výluh zalitím jedné polévkové lžíce drcené bylinky 100 ml vařící vodou. Necháme asi 5 minut odstát a scedíme. Nebudeme muset zmrzlinu pak tak moc přislazovat medem.
Borůvky nejsou totiž samy o sobě moc sladké, jako například jahody, meruňky nebo banán, kde lze zmrzlinu připravit též úplně bez jakéhokoli doslazení, chceme-li dietní podobu.
Propasírovanou borůvkovou kaši naředíme vývarem ze stévie, přidáme sušený sojový nápoj s příchutí vanilky, med, jogurt a pár kapek citrónového aromatického oleje „Just“. Metlou dobře promícháme nebo vrátíme kaši zpět do mixéru a vše umixujeme dohromady.
Takto připravenou směs nalijeme do umělohmotné krabičky nebo do tvořítek na led a dáme zmrazit. Z krabičky pak vyklopíme a nakrájíme kostečky, které podáváme polité sojovou smetanou.