Amarantové placky žitné

8 placek

Ingredience:
  • 50 g jemně mixovaného amarantu nebo amarantové mouky
  • 100 g celozrnné žitné mouky
  • 40 g lněného semínka
  • 5 g mletého kmínu
  • 150 ml vody
  • mořská sůl (2 špetky)

Hledáme-li vhodnou náhradu za kynutý chléb a rohlíky, můžeme si připravit celou škálu různých placek. Surovin nepotřebujeme mnoho. Na nejjednodušší stačí kvalitní celozrnná mouka, voda, kmín a sůl. Někdy i trochu oleje.

Když místo části mouky přidáme jemně mletý amarant, budou více výživnější co do obsahu látek, které v jiné mouce nenajdeme.

Před vlastní přípravou si namixujeme amarant a lněné semínko na jemné mouky. Mixujeme je raději odděleně.

Je vždy lepší připravovat mixované lněné semínko i amarant čerstvé, protože jsou takto uchráněny následné oxidaci, které jsou bohužel vystaveny všechny dopředu připravené mouky ze surovin obsahujících tuk.

Na jednoduché obilné placky s větším obsahem amarantu si odvážíme všechny suroviny do mísy, dobře je promícháme se solí a kmínem a zalijeme vodou. Těsto prohněteme a necháme asi ½ hodiny přikryté odpočinout.

„Odpočinuté“ těsto vyklopíme na vál posypaný žitnou moukou, ještě propracujeme, je-li trošku na povrchu oschlé, a vytvoříme z něj silný váleček. Z válečku nakrájíme stejné kousky. (Uvedené množství těsta jsem rozdělila na osm dílů po 30-35 g.) Z každého kousku vyválíme malým válečkem placky o síle 4-5 mm a dáme je buďto na nepřilnavý plech nebo na pečící papír na plech.

Placky pečeme při teplotě 150-180°C buďto v klasické troubě nebo v horkovzdušné. V klasické troubě se nám více nafouknou a budou dříve upečeny. Doporučuji je asi po 15 minutách, kdy se již placky zapekly a půjde s nimi manipulovat, na plechu otočit.

Celková doba pečení bude 25-30 minut, ale musíte vyzkoušet, jak vám peče trouba.
Kdo je chce více křupavé bude péci déle, ale není potřeba.

Upečené placky můžeme konzumovat čerstvé. Vydrží však i více dní a jsou rychlým zdrojem energie.
Podáváme je k zeleninovým salátům. Jsou velmi chutné se zeleninovou svačinkou – pomazánkou ze zdravé výživy, jakéhokoliv druhu.

Prostě uplatníme je všude tam, kde bychom použili klasický chléb.

Poznámka: Pečeme-li placky poprvé, určitě doporučuji kontrolovat při pečení rozlomením a ochutnáním jedné placky stav pečení. Až získáme rutinu a budeme umět odhadnout při tloušťce placek dobu pečení, nebude toto již potřeba.

Amarantové placky s žitnou moukou jsou chuťově odlišné od již uvedených Celozrnných placek s amarantem.. Ty jsou z ovesných vloček a otrub a jsou spíše na sladko jako sušenky.

Amarant je nejen krásná rostlina, která může zdobit naše zahrady a parky, ale zrna amarantu se mohou dále používat. Melou se na mouku, kterou se obohacuje pečivo o kvalitní látku zvanou skvalen. Ten je velice účinný na zvýšení imunity v mnoha směrech. Další podrobnosti najdete u výše  zmíněného receptu.

Pečivo s větším přídavkem amarantu má lehce nahořklou příchuť, ale jde jenom o zvyk. Pro začátek si zvolte menší množství amarantu, asi tak 30 g a doplňte použitou moukou. Větší přídavek, než zde uvedený (50 g), nedoporučuji. Pak by vliv osobité chuti amarantu byl již markantní. V malém množství ale není přídavek vůbec znát a v kombinaci s kvalitní moukou vytvoříme velice zdravé placky.

Lněné semínko je zde místo oleje. Nejen, že placky zjemňuje, ale dodává nám zdravé tuky, a placky díky jeho obsahu jsou vláčnější a vydrží déle. Také později přijmou vlhkost a jdou lépe kousat, jsou-li upečeny moc do křupava.

Lněné semínko i amarant nejlépe namixujeme v tříštivém mlýnku na kávu.

Osobně mi tvrdší placky nejsou na obtíž. Je potřeba cvičit i žvýkací svaly :-) a k tomu nás placky přímo vybízí. Pro oslabenou slinivku mi velice vyhovují a trávím je bez problémů.

Na jídlo si musíme udělat čas a pak si je můžeme náležitě vychutnat. Jak říkávala moje maminka**: „Čas k dílu, čas k jídlu“. :-)

28 873 zobrazení článku
O autorce
6 Komentářů
  1. Iva Odpovědět
    Dobrý den Včera jsme zkoušela upéct placky dle Vašeho receptu, jen jsem použila půl mouky žitné a půl pšeničné celozrnné (amarant jsem bohužel nesehnala) Jsou opravdu výborné. Spostu Vašich receptů mě velice zaujalo. Mám omezení v potravinách, nemůžu kvasnice, cukry ani mléko, receptů s tímto omezením moc není, ale na Vaší stránce jsem si jich už vybrala spoustu. Děkuji za tyto krásné stránky. Kohoutková
    • Alemari Odpovědět
      I já Vám děkuji za odezvu, milá Ivanko. Jsem ráda, že tu něco najdete, co Vám bude vyhovovat. Tak jak píšete, snažím se vařit bez cukru, bez kravského mléka, max. někdy ještě máslo a tvaroh do pomazánek a také i bez kvasnic. Tak ty zde určitě nenajdete :-) Přeji pěkný den a mějte se moc hezky. Alemari
  2. Petr Odpovědět
    Zajímavé placky, ale je možné je udělat i bez trouby? Je to dost nákladné 2x týdně zapínat troubu. Z pšeničné mouky dělám placky osmažené bez oleje na pánvi a jsou výborné. Zkoušela jste někdy svoje placky dělat na pánvi? Asi to dnes zkusím, tak se ještě ozvu.
    • Alemari Odpovědět
      Určitě. Vaše otázka mne, milý pane Petře, docela rozesmála :-) Zkoušel jste někdy nasytit naráz více hladových? Pak při práci s pánví byste měl talíř s hotovými plackami stále prázdný :-) Nehledě na ten čas u plotny. Pakliže připravuji placky jen pro sebe, tak je pánev dobrá volba, ale i tak budou o něco jiné. Na pánvi je jiný druh přístupu tepla, pouze zespodu a výsledek je jiný. Kdysi jsem pekla pro více lidí v rodině současně jak v troubě, tak v horkovzdušné troubě a ještě i na pánvi :-) Z plynové trouby byly placky asi nejlepší.
  3. David Odpovědět
    Zdravím paní Aleno, přemýšlím nad tím jak se chovají lněná semínka, resp. látky, oleje v nich při pečení o teplotách kolem 150°C. Někde jsem se dočetl, že bod zakouření lněného oleje je již 107°C. Dále všude čtu, že lněný olej je vhodný pouze pro netepelnou úpravu. Nemáte o tom prosím více informací nebo jaký je Váš pohled? Děkuji
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji Davide. Váš komentář mi spadl do spamu a tak ho vydávám až nyní. Ono je to trošku jinak. Lněná semínka nejsou totéž co lněný olej. Lněný olej, to máte pravdu, má bod přepálení nízký, ale zde v plackách jsou semínka a ty mají jiné složení a vlastnosti než čistý panenský olej. Ten je doopravdy určen pro netepelnou úpravu. Do pokrmů až na závěr a již nevařit. Semínka se chovají jinak, nejsem asi první co je dává do pečiva. Ale co se v nich přímo děje jsem nezkoumala. Cítím to vnitřně, že do pečiva ano. Pár info Vám posílám na mail. Tam se lze dočíst více. Zde odkazy nedávám. Zdravím. Alemari.

Zanechte odpověď

*