
Hledáme-li vhodnou náhradu za kynutý chléb a rohlíky, můžeme si připravit celou škálu různých placek. Surovin nepotřebujeme mnoho. Na nejjednodušší stačí kvalitní celozrnná mouka, voda, kmín a sůl. Někdy i trochu oleje.
Když místo části mouky přidáme jemně mletý amarant, budou více výživnější co do obsahu látek, které v jiné mouce nenajdeme.
Před vlastní přípravou si namixujeme amarant a lněné semínko na jemné mouky. Mixujeme je raději odděleně.
Je vždy lepší připravovat mixované lněné semínko i amarant čerstvé, protože jsou takto uchráněny následné oxidaci, které jsou bohužel vystaveny všechny dopředu připravené mouky ze surovin obsahujících tuk.
Na jednoduché obilné placky s větším obsahem amarantu si odvážíme všechny suroviny do mísy, dobře je promícháme se solí a kmínem a zalijeme vodou. Těsto prohněteme a necháme asi ½ hodiny přikryté odpočinout.
„Odpočinuté“ těsto vyklopíme na vál posypaný žitnou moukou, ještě propracujeme, je-li trošku na povrchu oschlé, a vytvoříme z něj silný váleček. Z válečku nakrájíme stejné kousky. (Uvedené množství těsta jsem rozdělila na osm dílů po 30-35 g.) Z každého kousku vyválíme malým válečkem placky o síle 4-5 mm a dáme je buďto na nepřilnavý plech nebo na pečící papír na plech.
Placky pečeme při teplotě 150-180°C buďto v klasické troubě nebo v horkovzdušné. V klasické troubě se nám více nafouknou a budou dříve upečeny. Doporučuji je asi po 15 minutách, kdy se již placky zapekly a půjde s nimi manipulovat, na plechu otočit.
Celková doba pečení bude 25-30 minut, ale musíte vyzkoušet, jak vám peče trouba.
Kdo je chce více křupavé bude péci déle, ale není potřeba.
Upečené placky můžeme konzumovat čerstvé. Vydrží však i více dní a jsou rychlým zdrojem energie.
Podáváme je k zeleninovým salátům. Jsou velmi chutné se zeleninovou svačinkou – pomazánkou ze zdravé výživy, jakéhokoliv druhu.
Prostě uplatníme je všude tam, kde bychom použili klasický chléb.