Kuřecí filety opláchneme, osušíme, nakrájíme na větší kousky a osolíme. Z olivového oleje, umeocta, kurkumy, saturejky a špetky šafránu připravíme marinádu, ve které filety namočíme a necháme alespoň 2 hodiny odležet. Mezitím si spaříme mandle, které oloupeme, usušíme a pak orestujeme v horkovzdušné troubě nebo na pánvi do křupava.
Kuřecí kousky vyjmeme po naležení z marinády a na olivovém oleji je zprudka opečeme, aby se zatáhly. Do hrnce přidáme k masu zbylou marinádu, podlijeme vodou a dusíme s bobkovým listem a novým kořením do měkka. Při dušení maso podléváme.
Zatímco se kuřecí maso dusí, připravíme si přílohu a zeleninovou oblohu. Očištěné a nakrájené brambory uvaříme zvlášť v osolené vodě s kmínem do měkka.
Nakrájíme si pár rajčat, trochu listů čínského zelí, které okyselíme umeoctem a posypeme sušeným koprem, nastrouháme jednu mrkev, rozmrazíme hrášek a uvaříme kukuřici ve slané vodě.
Až je maso měkké, vyjmeme nové koření a bobkové listy a omáčku zahustíme smetanovou záklechtkou, kterou připravíme ze 400 ml vlažné vody, 40 g sojové smetany a jedné lžíce solamylu. Vše krátce povaříme a dle potřeby osolíme.
V závěru již jen ochutíme čerstvou nebo mraženou petrželkou a přimícháme orestované mandle.
Na talíři obložíme dušené kuřecí filety zeleninovou oblohou. Podáváme s vařenými bramborami posypanými krájeným pórkem.