Rychlý zelný salát

3 porce | Při oslabené slinivce pórku jen velmi málo.

Ingredience:
  • 350 g bílého zelí
  • 150 g mrkve
  • 80 g pórku
  • umeocet
  • olivový olej
  • mořská sůl
  • oregano, bazalka, koření „Horalka“

Salát je složen jen ze tří druhů zeleniny a je hotov raz dva tři. Bílé zelí nakrouháme, mrkev nastrouháme na hrubém struhadle a pórek nakrájíme na kolečka. Polovinu bílého zelí spaříme krátce vařící vodou, aby bylo lépe stravitelné a druhou polovinu necháme v syrovém stavu pro zachování vitamínů.

Spařené zelí ochladíme a všechny suroviny ve větší misce promícháme. Okyselíme umeoctem a případně dle chuti ještě osolíme. Okořeníme oreganem, bazalkou a kořením „Horalkou“. Nakonec již jen zakapeme olivovým olejem z prvního lisování.

Podáváme samostatně s celozrnným pečivem, plackami, s bramborovou kaší nebo salát použijeme jako oblohu.

Poznámka: Zelný salát je v zimě rychlým a kvalitním zdrojem vitamínů. V letním období chutná nejvíc z mladého zelí. Mladé zelí je víc křehké, lépe stravitelné a není ho nutné vůbec spařovat.

Salát ze tří druhů zeleniny je vhodný i pro lidi s oslabenou slinivkou, pakliže pórku nedáme moc a i to co dáme, tak spaříme před smícháním chvíli horkou vodou. Při dělené stravě je tento salát velice dobře stravitelný.

12 663 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*