Trochu tmavší slané pečivo z mrkve a celozrnné mouky může být náhradou za různé tyčinky, které obsahují kypřidla nebo kvasnice. Suroviny odvážíme a připravíme na vál na jednu hromádku. Vejce rozšleháme v hrníčku a oddělíme polovinu, kterou dáme do těsta.
Druhou polovinu vajíčka ponecháme na potření. Ze všech druhů mouky, mrkve, lněného namixovaného semínka, oleje a vody připravíme těsto.
Je-li těsto řídké, zapracujeme do něj více mouky, jakékoliv z uvedených. Tvárné těsto vyválíme na placku 3-4 mm silnou.
Placku potřeme zbylým vajíčkem, posolíme, posypeme mletým kmínem a sezamem. Rádýlkem nakrájíme tyčinky nebo i čtverečky, které upečeme do zlatova na plechu na pečicím papíře.
Pečeme při 200 °C 20-25 minut. Při pečení hlídáme asi po 10 minutách. Tyčinky jsou vhodné samotné, ale dobře budou chutnat i se zeleninovým salátem.