Bezlepkovou pochoutku si můžeme připravit z jáhel. Jáhly nejdříve přebereme. Mohou v nich být špatná zrníčka a občas i malé kamínky. Pak je postupně třikrát spaříme, abychom odstranili případnou hořkost slupky. Vodu vždy vylijeme.
Jáhly zalijeme odměřeným množstvím vody a dáme pomalu vařit do měkka. Lehce osolíme. Pokud je přímo nevaříme v sojovém „mléce“, nemusíme míchat, jáhly se nepřipálí.
Do uvařených horkých jáhel vmícháme sušený sojový nápoj, olej, skořici a nakrájené sušené nesířené meruňky. Meruňky jahelník příjemně osladí. Do zchladlé kaše vmícháme žloutky. Dortovou formu nebo menší plech vymastíme např. olivovým olejem a vysypeme kukuřičnou strouhankou nebo špaldovou krupicí.
Bílky ušleháme se špetkou soli do tuha a po částech je zlehka vmícháme do prochladlé kaše. Vzniklé těsto nalijeme a rozetřeme do formy nebo na malý plech a pečeme pomalu 60–70 minut při mírné teplotě (cca 180–200 °C). Jahelník podáváme teplý, ale je chutný i studený jako moučník.
Ono totiž nejde vzít původní recept a jenom zaměnit suroviny za zdravější. Když vyloučíte cukr, ztratíte objemovou složku a třeba med nebo slad se chovají úplně jinak. Je potřeba zaměnit mnohdy více surovin současně a i jejich zastoupení a mnohdy i výrobní postup. Ale toto vše mne prostě napadne, když se nad tím začnu zamýšlet anebo mi přijde „shůry“ přímo celý recept nový :-) Ovšem nic není hotovo hned. Každý recept několikrát odzkouším, abych se vyhnula tomu, že se mi to povedlo jenom náhodou :-) Zdravím. Alemari