Jahelník bez cukru a prášku do pečiva

1 menší plech nebo dortová forma

Ingredience:
  • 150 g jáhel
  • 700 – 750 ml vody
  • 30 g sušeného sojového nápoje „Zajíc“
  • 2 lžíce panenského oleje (např. řepkový či slunečnicový)
  • 2 žloutky + 2 bílky na sníh
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • ½ lžičky kvalitní mleté skořice
  • 60 g sušených nesířených meruněk (asi 10–12 kousků)
  • špetka mořské soli

Bezlepkovou pochoutku si můžeme připravit z jáhel. Jáhly nejdříve přebereme. Mohou v nich být špatná zrníčka a občas i malé kamínky. Pak je postupně třikrát spaříme, abychom odstranili případnou hořkost slupky. Vodu vždy vylijeme.

Jáhly zalijeme odměřeným množstvím vody a dáme pomalu vařit do měkka. Lehce osolíme. Pokud je přímo nevaříme v sojovém „mléce“, nemusíme míchat, jáhly se nepřipálí.

Do uvařených horkých jáhel vmícháme sušený sojový nápoj, olej, skořici a nakrájené sušené nesířené meruňky. Meruňky jahelník příjemně osladí. Do zchladlé kaše vmícháme žloutky. Dortovou formu nebo menší plech vymastíme např. olivovým olejem a vysypeme kukuřičnou strouhankou nebo špaldovou krupicí.

Bílky ušleháme se špetkou soli do tuha a po částech je zlehka vmícháme do prochladlé kaše. Vzniklé těsto nalijeme a rozetřeme do formy nebo na malý plech a pečeme pomalu 60–70 minut při mírné teplotě (cca 180–200 °C). Jahelník podáváme teplý, ale je chutný i studený jako moučník.

Poznámka: Jáhly jako jedny z mála obilovin reagují v těle při trávení zásaditě a pomáhají při snižování překyselení těla. Jsou v naší době nedoceněné.

Jahelník je výborné jídlo pro nemocnou slinivku. Je lehce stravitelný, osobně ho mám ve veliké oblibě. V rodině jej mají rádi i zdraví strávníci.

23 020 zobrazení článku
O autorce
6 Komentářů
  1. Jitka Odpovědět
    Je to se sojovým mlékem opravdu zdravé? Co jsem měla možnost si přečíst na netu, tak nefermentované sojové výrobky jsou spíš nebezpečné a problematické. Dá se sojové mléko v receptu nahradit například mandlovým, které by mělo být bezproblémové?
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji milá Jitko. Bohudík, nejsem garant všeho :-) a ani odborník na sóju. To už je na každém z nás, k čemu se přikloníme. Já se řídím intuicí a s ní tu také připravuji pokrmy, ale netvrdím, že budou vyhovovat názorům všech.. Na Váš mail jsem Vám poslala zase jiný názor. Jinak určitě není nic proti ničemu, abyste použila mléko mandlové. Snad, že je to trošku drahé. Co takhle třebas rýžové... :-) Zdravím. Alemari
  2. Aneta Odpovědět
    Dobrý den, Vaše stránky jsem si velmi oblíbila a často tu hledám inspiraci. Většinu vámi používaných surovin nemám a tak je občas zkouším obměňovat. Ráda improvizuji a "matlám" podle svého. Bohužel však musím říct, že když upravuji nějaký recept, moc chutně to nedopadá. Zajímá mě tedy, odkud čerpáte? Pokud si recepty vymýšlíte a sama upravujete, rozhodně máte můj obdiv.
    • Alemari Odpovědět
      Milá Aneto, těší mne, že jste si můj web oblíbila. Děkuji Ale k Vašemu dotazu... Recepty neopisuji odnikud. Doopravdy si je vymýšlím anebo přetvářím staré recepty, které byly plné cukru, nebo nezdravé technologie, např přepalování, smažení, s jíškou atd. Jídla mne napadají intuitivně, jak jsem uvedla v článku o mně na Poradně a někdy i nad ránem, když se probudím :-).

      Ono totiž nejde vzít původní recept a jenom zaměnit suroviny za zdravější. Když vyloučíte cukr, ztratíte objemovou složku a třeba med nebo slad se chovají úplně jinak. Je potřeba zaměnit mnohdy více surovin současně a i jejich zastoupení a mnohdy i výrobní postup. Ale toto vše mne prostě napadne, když se nad tím začnu zamýšlet anebo mi přijde „shůry“ přímo celý recept nový :-) Ovšem nic není hotovo hned. Každý recept několikrát odzkouším, abych se vyhnula tomu, že se mi to povedlo jenom náhodou :-) Zdravím. Alemari

  3. Aneta Odpovědět
    Milá Alemari. Jedním slovem MŇAM! Nemám co dodat. Vždy si u vaření podle Vašich receptů říkám- škoda, že jsem Vaše stránky neobjevila dříve. Moc Vám za ně děkuji!!!
    • Alemari Odpovědět
      Anetko milá, děkuji za komentář. Tak to jsem ráda, že Vám u mne chutná :-) Vím, nyní moc receptů již nevydávám, jsem vytížena velice jinými starostmi, ale i já stále vařím tato jídla a tak si myslím, že je stále podle čeho vařit a péci :-). Přeji hodně radosti při vaření. Zdravím. Alemari

Zanechte odpověď

*