Makové zákusky s polevou

16 kousků

Ingredience:
  • 50 g jemných ovesných vloček + 450 ml vody
  • 30 g ovesných vloček na zahuštění (jemné nebo i větší)
  • 30 g sušeného ovesného nápoje
  • 50 g mletého máku
  • 1 rovná lžička mleté skořice
  • 75 g švestkových povidel bez cukru (popř. jablečných)
  • 100 g krájených datlí
  • 50 g hrubě posekaných ořechů
  • 40 g slunečnicových semínek
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • 80 g BIO hořké čokolády s třtinovým cukrem na polití

Jednoduché a velice chutné zákusky můžeme připravit i bez vajec jen z obyčejné ovesné kaše. Základní hustá ovesná kaše je obohacena o cenný vápník přídavkem mletého máku a o další významné výživné látky z datlí a ořechů. Sladkost a pikantnost pozvednou přidaná povidla bez cukru.

Nejdříve si uvaříme hustou kaši z jemných ovesných vloček, do které zamícháme sušený ovesný nápoj a mletou skořici. Do hotové přidáme další ovesné vločky na zahuštění, které již nemusíme vařit. Nabobtnají a více kaši zahustí.

V této fázi ještě v kaši rozmícháme  povidla ze švestek bez cukru , která máme buďto vlastní, připravená dle návodu z článku o zavařování nebo koupená ze zdravé výživy. Nejsou-li k sehnání švestková, dobře poslouží i jablečná. Hmotu necháme chladnout a věnujeme se krájení ingrediencí.

Připravený mák, datle, ořechy a semínka vmícháme do kaše, kterou následně přivoníme citrónovým aromatickým olejem. Veškeré ingredience by nám měly hmotu zahustit v těsto, které vyklopíme na menší plech, třeba čtvercový  o rozměru dna 20×20 cm. Těsto rovnoměrně rozprostřeme a uhladíme.

Plech vložíme do předehřáté trouby, asi tak na 180°C a pečeme pomalu, nejlépe při této teplotě 1 hodinu a i více, až je na povrchu suchá kůrka.

Upečenou buchtu necháme dokonale vychladnout a až potom ji opatrně vyndáme z plechu i s papírem na prkénko, ostrým nožem nakrájíme čtverečky či jiné tvary dle naší volby a naklademe je těsně vedle sebe na čistý papír nebo alobal. Na vodní lázni rozpustíme čokoládu, kterou nakrájené kousky polijeme a nožem po povrchu uhladíme. Jednotlivé dílky po polití od sebe  oddělíme a dáme do chladu ztuhnout.

Servírujeme vždy vychlazené, protože zákusek je při normální teplotě měkký. Vytažený z ledničky vám bude chutnat s dobrým čajem a myslím si, že může směle konkurovat i dobrotám z cukrárny, tedy alespoň u nás tomu tak je.

Poznámka: Při vícerém ověřování tohoto zákusku jsem zjistila, že je lepší kousky nakrájet před politím čokoládou, jelikož se vyhneme tomu, že by se nám ztuhlá poleva při krájení lámala. Ale je to na vašem zvážení. Mně se osvědčil tento postup.

Po vytažení z ledničky je možné jednotlivé kousky ještě za studena otočené oříznout a zarovnat případné kostrbaté okraje a tak si připravit i více úhledné tvary než jsou na fotografii. Podařilo se mi toho docílit až při další zkoušce, kterou jsem však již nefotila.

Pro oslabenou slinivku tyto zákusky raději nedoporučuji, i když jsem neodolala a trochu mlsala ty ořezané okraje. Větší množství by ale již mohlo uškodit. Je tam dost „dobrot“  pohromadě, které oslabené slinivce zrovna neprospívají.

Pro slavnostnější podání lze určitě zákusek pro mlsné a zdravé přizdobit kopečkem šlehačky a podat třeba s ajurvédskou­ kávou.

25 842 zobrazení článku
O autorce
12 Komentářů
  1. jitka Odpovědět
    Alemari, díky za úžasný recept. Včera jsem to vyzkoušela a mohu potvrdit, že je to naprosto delikátní!
    • Alemari Odpovědět
      Tak to jsem potěšena, milá Jitko, že Vám chutná. Díky. Zdravím. Alemari
  2. monalisa007 Odpovědět
    Vyzkoušeno, snědeno :-) Jen místo datlí posloužily rozinky a sušené meruňky, ale i tak to byla dobrota. Dokonce i malý bráška prohlásil, "že takovou dobrotu ještě nejedl". :-)
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji za odezvu, milá Monaliso :-) Jsem tomu ráda, že chutnalo. Alemari
  3. veronika Odpovědět
    Koláč vynikající až závislácký, sehnala jsem bezlepkové ovesné vločky, takže byl v bezlepkové verzi .
    • Alemari Odpovědět
      :-) Pěkně jste to napsala, milá Veroniko. Díky...:-)
  4. Iva Odpovědět
    Nikdy bych nevěřila, že tohle bude nejlepší buchta na světě! Místo povidel jsem použila meruňkový džem a místo datlí rozinky a prostě bomba! Zítra peču znovu! :-) Díky za recepty.
    • Alemari Odpovědět
      Tak to jste šikulka! Díky za komentář. Přeji příjemné pečení a zdravím. Alemari
  5. Jiřina Chaja Svobodová Odpovědět
    Milá Alemari, Tak už je vyzkoušeno a snězeno a hlavně CHVÁLENO!!! Povedla se mi ale věc, ve spěchu jsem si totiž neohlídala povidla a nedopatřením jich do Vaší dobroty dala 4x víc, než jste uvedla v receptu. Když jsem si to uvědomila, už bylo pozdě a tak jsem čekala, co na mne vykoukne z trouby. Musím přiznat, že jsem se trochu obávala, ale dopadlo to dobře, vločky to zvládly statečně a já také. A výsledek byl sice o kousek mokřejší, než měl být, ale tak lahodný, že jsem vděčná za ten omyl. V dalším pokusu si povidla lépe ohlídám a můžu pak srovnávat. A tip pro ty, co nemají doma čokoládu, ale najdou ve spíži kokosový olej, hořké kakao a nějaké sladidlo dle chuti či možností (já jsem si velice oblíbila kokosový cukr z Filipín- ten je bezkonkurenční, sice dražší, ale nejíme ho přece kila). Ten cukr se v polevě plně nerozpustí, tak je ta poleva vlastně vícechutná. Někde hořká a jinde zase sladší. Při rozehřívání kokosového oleje není třeba ho pálit na sporáku, stačí rozehřát ve vodí lázni. Pak vmíchat ten úža cukr a chvíli míchat a nakonec kakao. Je to moc dobré. Množství byly od oka, ale dá se to, myslím snadno, odvodit od těch 80g konečné čokolády. Napadlo mne zhruba 50 g kokosového oleje, 20 g sladidla, 10 g kakaa.... No, raděj to vyzkoušejte sami, pokud někdo chcete, já to opravdu míchala intuitivně. Přeji všem hojně nápadů a také sil k uskutečňování. S láskou a úsměvy Jiřina
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji Vám Jiřinko. Máte dobré nápady :-) Alemari
  6. Jiřina Chaja Svobodová Odpovědět
    Milá Alemari, ještě jeden malý dotaz. Máte ty zákusky v těstě tak pěkně tmavé, takové krásně tmavotmavé dohromady s tou polevou. tak mne právě napadlo, že možná do základu patří také kakao.... Já ani z těmi mnoho povidly takto tmavé těsto neměla. Nebo to takto pěkně ztmavne při pečení, když je v pořádku množství surovin? Pokojné odpoledne. Vaše Jiřina
    • Alemari Odpovědět
      Ne, Jiřinko, nepatří tam kakao. Nezapomněla jsem na něj. Ano, mělo by to ztmavnout jak je uvedeno. Alemari

Zanechte odpověď

*