Rizoto je odjakživa pokrm, který dobře zasytí. Je plný bílkovin i uhlohydrátů a je-li doplněn zeleninou, je to velmi vyvážené jídlo. Živočišnou bílkovinu dobře nahradí i sojové „maso“. Je-li naležené v koření, nebude téměř k rozeznání od masa.
Rýži uvaříme v osolené vodě do měkka. Zvlášť uvaříme pouze ve slané voděsojové kostky dle návodu asi 20 minut. Vodu slijeme a maso necháme vychladnout.
Sojové kostky lehce osolíme, zakapeme více arašídovým olejem, ochutíme sojovou omáčkou Tamari, okořeníme směsí uvedeného koření a natlačíme do misky.
Přikryjeme a necháme v chladu odležet nejlépe do druhého dne.
Samostatně uvaříme ve slané vodě hrášek s kukuřicí a necháme vychladit.
Na oleji nejdříve orestujeme nakrájenou česnekovou nať nebo dostupnější pórek a přidáme naložené sojové maso i s marinádou. Vše orestujeme.
Přidáme vařený hrášek a kukuřici a podlijeme vařící vodou a dusíme. Zahustíme lžičkou instantní rýžové mouky a směs promícháme s uvařenou rýží.
Servírujeme s čerstvou zeleninou.