
Slané krekery bez kypřidel, bez různých zvýrazňovačů a zlepšovačů mouky připravíme velmi snadno i sami doma. Celozrnná mouka, kvalitní tuky, důležité látky z amarantové mouky a zajímavá příchuť rozmarýnu z nich rázem vytvoří velice vhodnou alternativu těm kupovaným.
Jistě, trošku naší práce to bude chtít, ale odměnou nám bude dobrý pocit, že si tělo nezanášíme chemií a ještě mudodáme další výživné látky, které si samo nedokáže vyrobit.
Veškeré suroviny odvážíme, suché dobře promísíme ještě před zalitím tekutinami. Jen tak se i rozmarýn a všechny složky dobře rozptýlí v těstě.
Do smíchaných surovin nalijeme vodu a olej a zpracujeme nejdříve v míse vařečkou vláčné těsto, které poprášíme moukou a necháme asi půl hodiny odpočinout, aby došlo k lepšímu nabobtnání celozrnné mouky.
Odpočinuté těsto vyklopíme na vál, který si posypeme též moukou. Těsto v mouce obalíme a lehce propracujeme. Pak je rozválíme na tenkou placku o síle max. 2–3 mm.
Rádýlkem nakrájíme úhledné tvary, které klademe na plech na pečící papír. Můžeme blízko sebe, protože se neroztečou. Možná se jen na některých místech trošku nafouknou.
Krekery pečeme v mírné troubě (do 200°C) cca 15 minut. Hlídáme a kontrolujeme upečení rozlomením jednoho kousku.
Jsou velice chutné na cesty či jen tak k čaji.