Meruňkové marokánky

2 plechy | Při oslabené slinivce jenom tak 4-5 kousků a raději bez polití čokoládou.

Ingredience:
  • 30 g suš. sojového nápoje + 300 ml vody nebo cca 320 ml tekutého obilného nápoje
  • 40 g celozrnné hladké špaldové mouky BIO
  • 75 g krájených nesířených sušených meruněk
  • 50 g nahrubo nakrájených mandlí
  • 60 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 60 g krájených fíků
  • 50 g BIO rozinek sultánek
  • 3–5 kapek pomerančového arom. oleje „Just“
  • trošku mleté skořice
  • 100 g hořké čokolády s třtinovým cukrem na potření (např. „Xoco“)

Sušené meruňky mi více připomínají původní základní surovinu do marokánek, což byla v cukru kandovaná pomerančová kůra. Tu již roky nepřipravuji. Krájené meruňky spolu s přivoněním základní kaše aromatickým pomerančovým olejem, kůru plně v cukroví zastoupí.

Příprava tohoto cukroví spočívá nejdříve v pokrájení či posekání surovin na drobné kousky. Máme-li velké hrozinky, tak je také překrájíme.

Po té si připravíme základní kaši z vody, sušeného sojového nápoje a z celozrnné špaldové mouky. Kaši krátce povaříme. Pak do ní přimícháme všechny uvedené ingredience, kromě čokolády, a směs dobře promícháme.

Necháme trochu prochladnout. Před pečením ještě přikápneme aromatický pomerančový olej a již jen zlehka hmotu párkrát vařečkou obrátíme.

Na plech vyložený papírem na pečení tvoříme pomocí dvou lžiček hromádky, které na vrchu ozdobíme celou mandlí. Marokánky pečeme v mírné troubě (cca 150–180 °C45 minut. Na závěr dosoušíme. Musíme hlídat, aby se nám okraje nepřipekly.

Z plechu marokánky sundáváme až studené, jsou pak pevnější. Upečené marokánky můžeme vylepšit ze spodní strany potřením čokoládou. Ale jsou chutné i bez čokolády.

Poznámka: Marokánky nejsou přislazované, jsou sladké použitými surovinami a moje oslabená slinivka je s hořkou ajurvédskou kávou snese tak 4–5 kousků. Doporučuji raději bez čokolády.

Na potření jsem použila kvalitní italskou hořkou čokoládu Xoco s třtinovým cukrem, protože dia čokoláda se při rozpouštění na vodní lázni srazila do jakéhosi karamelu a nedala se použít.

Chcete-li i tyto marokánky jako bezlepkové, dejte místo špaldové mouky opět mouku pohankovou, jako u druhého receptu na marokánky klasické.

23 369 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*