Cizrnová rajská pomazánka

větší miska – cca 600 g pomazánky | Pro bezlepkovou dietu mazat na rýžové chlebíčky.

Ingredience:
  • 360 g uvařené cizrny (asi ze 180 g suché)
  • 5 lžic panenského olivového oleje
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžíce umeocta
  • 4–6 lžíc vařící vody
  • 100 g cibule
  • 60–80 g rajského protlaku bez cukru
  • 1 lžička sušeného libečku
  • 30 g mixovaného lněného semínka
  • mořská sůl

Pomazánku s „masitou“ příchutí, která je velice vhodná i na chlebíčky, připravíme obdobným postupem jako jiné luštěninové pomazánky, ale s trochu jiným složením. Dle návodu Jak uvařit a připravit cizrnu si předem namočíme cizrnu a necháme nabobtnat. Po té ji uvaříme do měkka.

Dle vlastního zvážení odstraníme postupem uvedeným v článku i velkou část slupek, a tím docílíme jemnější konzistence výsledné pomazánky.

Uvařenou a částečně sloupnutou cizrnu rozmixujeme s olivovým olejem, umeoctem, solí, trochou sojové omáčky do hladkého krému. Jde-li mixér moc ztuha a hrozí, že to již neutáhne, tak přidáme nejdříve rajský protlak a po té i několik lžic vařící vody.

Vodou pomazánku opatrně ředíme, ale jenom tolik, aby byl zachován chod mixéru. Toto zředění sice vůbec není na závadu, protože v závěru pomazánku budeme zahušťovat namixovaným lněným semínkem, ale i tak dáme vody jen nejnutnější množství.

Do pomazánky zamícháme jemně pokrájenou a spařenou cibulku a sušený libeček. Cibulku můžeme také jemně namixovat, to se pak v pomazánce ztratí úplně. :-)

Na závěr do pomazánky přisypeme dobře namixované lněné semínko a již jenom vařečkou promícháme. Pomazánku necháme v chladu odležet.

Lněné semínko na sebe naváže přebytečnou vlhkost a pomazánka „zhutní“ a přitom neztratí roztíratelnou konzistenci.

Tato cizrnová rajská pomazánka je vhodná jako podklad na plátky veky na chlebíčky nebo na jakékoliv vhodné pečivo. Obložená čerstvou zeleninou získá ještě na větší chuti.

Poznámka: Cibulku spařujeme pro lepší stravitelnost, ale kdo nemá potíže s trávením, nemusí.

Pomazánku ředíme v tomto receptu vodou doopravdy jenom dle toho, jak nám jede mixér. Necháme-li si oloupanou cizrnu po uvaření prochladnout, bude nutno ji více ředit, aby mixér vůbec jel. Olejem ale víc ředit nedoporučuji, aby nebyla moc „olejová“. Jinak, když je cizrna čerstvě uvařena a je ještě teplá, mixovat do hladka většinou nedělá velké problémy. Obvykle stačí přídavek uvedených tekutých složek…Ale to je případ od případu, protože při jiné přípravě jsem musela dát vody až uvedených 6 lžic a ještě i více rajského pyré.

Chceme-li mít pomazánku více rajskou, je lepší ji při mixování ředit raději řídkým rajským protlakem z krabice “Passata di pomodoro“ než vodou. Prostě vody čím méně tím lépe, ale zase to nepřehnat s rajským pyré.

Též doporučuji při mixování často zastavovat mixér a trochu mu pomoci stěrkou tak, že pomazánku promícháme s přidanou tekutou složkou ať již vodou nebo rajským pyré, aby výsledná mixovaná kaše byla kašovitá a ne vodová. Někdy zastavuji mixér i 5× a promíchání hodně pomůže.
Určitě je z bezpečnostních důvodů nutno vždy mixér zastavit a nepomáhat pomazánce stěrkou za chodu mixéru!!!

Když bychom to s tekutinami přehnali, lze pomazánku ještě zahustit buď přidáním většího množství mixovaného lněného semínka (jde výborně pomlet na moučku mixováním v elektrickém mlýnku na kávu), anebo v míse přimíchat nějakou instantní mouku. Třeba rýžovou nebo kukuřičnou, jak kdo má chuť, ale poněkud to pozmění příchuť pomazánky.

Lněné semínko je tělu velice prospěšné obsahem esenciálních tuků a olejů důležitých pro zdraví, které si lidské tělo nekokáže vyrobit. Sušený libeček bývá v podobě drobných uschlých lístečků. Do pomazánky jej dobře promneme v dlaních, abychom získali práškovitou konzistenci. Lépe pomazánku provoní.

I když je to pomazánka luštěninová a s pečivem je to nedělená strava, moje slinivka neměla problém ji na pečivu společně s čerstvou zeleninou strávit. Musím říci, že jsem si na ni pochutnala. Prostě jsem neodolala :-) Proto mohu doporučit. Kdo má ale při oslabení trávení obavy z obsahu cibulky, může ji klidně vypustit, je výborná i bez ní. :-)

30 991 zobrazení článku
O autorce
4 Komentářů
  1. bigosek Odpovědět
    Zdravím paní Alemari:-) Tahle pomazánka je také moc povedená, chuťově výborná (asi to dělá ta cizrna, kterou mám velice ráda) a jednoduchá a sytá. Celkově u mě vede brokolicová, následuje tahle cizrnová a potom mrkvová. Mám ráda při vaření jednoduchost a tohle mi vyhovuje:-) Těším se na další. Kateřina
    • Alemari Odpovědět
      Milá Kateřino, zdravím Vás též. Jsem ráda, že Vám pomazánky chutnají. Doma bych je mohla dělat obden :-), a vždy se sní. Nějaké nové pomazánky ještě časem přibudou, ale musíte mít trpělivost, až na ně dojde řada...:-) Alemari
  2. Veronika Odpovědět
    Výborná pomazánka. Doposud jsme z cizrny dělali hlavně humus, ale tato pomazánka se zařadí mezi naše oblíbené. Na čerstvý kváskový chléb opravdu pochoutka. I naše malá dcerka si sama dávala do pusy, jak jí to chutnalo.
    • Alemari Odpovědět
      Veroniko milá, děkuji. Tak to jsem moc ráda, že Vám chutná. Patří mezi mé nejoblíbenější též. Alemari

Zanechte odpověď

*