Jahelno-makové kuličky bez cukru

dle velikosti 14 kuliček | Pro bezlepkovou dietu nedávat ovesný nápoj, obsahuje pařenou ovesnou mouku.

Ingredience:
  • 80 g jáhel + 400 ml vody
  • 50 g mletého máku
  • 20 g obilného nápoje (rýžový, ovesný, sojový)
  • 2–3 kapky pomerančového aromatického oleje „Just“
  • cca 14 ks celých oloupaných mandlí
  • přírodní extrakt „Steviana“
  • kukuřičná strouhanka nebo instantní rýžová mouka na obalení
  • datle na datlový med (nemusí být)

Další dezertní kuličky jsou uvařeny z máku a jáhel. Jako náplň do kuliček použijeme sloupnuté mandle. Mák, jáhly i mandle jsou silně zásadité potraviny. Když kuličky osladíme místo medem třeba Stevianou, tak tento dezert nebude zvyšovat kyselost našeho vnitřního prostředí.

Příprava těsta na kuličky spočívá v uvaření jáhel do měkka. Jáhly přebereme, odvážíme a třikrát spaříme na sítu vařící vodou. Pak je dáme vařit do 400 ml vody.

Pomalým varem jáhly uvaříme. V závěru přimícháme namletý mák a obilné mléko. Vše za míchání provaříme. Mák jáhly zahustí. Uvařenou jahelno-makovou kaši ovoníme aromatickým pomerančovým olejem a osladíme dle chuti Stevianou. Necháme zchladnout v hrnci.

Prochladlou kaši vyklopíme na desku nebo vyvalovací vál a rozdělíme na stejné díly. Z každého dílu v rukou tvoříme hrudky, do kterých zapíchneme celou oloupanou mandli a pak vytvarujeme kuličku. Kuličky můžeme obalovat v mletých mandlích nebo dietněji v kukuřičné strouhance, popř. v rýžové instantní mouce.

Pokud chceme, aby nám kuličky nezvyšovaly kyselost v těle, tak je pojídáme bez dalšího oslazení. Ale pro ty, co mají raději sladší podobu dezertů, bych doporučila polití třeba Datlovým medem.

Poznámka: Dezertní kuličky jsou sice s mákem, ale moje oslabená slinivka je snáší většinou bez problémů. Svoji povahou nebudou sice úplně zásadité, protože obsahem obilného mléka je do nich vložena i kyselá složka, ale budou celkově neutrální. Takto mohou být dobrou alternativou tučných dezertů, které slinivce neprospívají, ani kdybychom je zalili litrem puškvorcového čaje. :-)

Samozřejmě, že kdo chce a může, tak tyto kuličky osladí při přípravě třeba medem. Nebudou pak sice již neutrální potravinou z hlediska acidobazicity, ale budou určitě plnohodnotným dezertem díky obsahu kvalitních minerálních látek z máku, mandlí i jáhel.

Steviana je přírodní extrakt ze sladké bylinky Stévie. Více informací o Stévii jsem zmínila v poznámce u receptu na Jahodovou zmrzlinu se Stévií.

Jahelno-makové kuličky při použití rýžového nápoje mohou zařadit do svého jídelníčku i lidé držící bezlepkovou dietu.

15 489 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*