Pro větší výdej energie a lepší ranní zasycení připravíme výživné müsli z fermentovaných ovesných vloček s přídavkem medu a ořechů. Ovesné vločky zalijeme vodou tak, aby byly právě ponořené a necháme je při pokojové teplotě fermentovat nejlépe do druhého dne.
Po nabobtnání dochází k postupnému štěpení škrobů na jednoduché cukry a vločky zesládnou a stanou se lépe stravitelné bez dalšího tepelného zpracování.
Ke změklým vločkám ráno přidáme dvě lžíce tekutého akátového medu a rozmícháme. Dalším přídavkem bude arašídový krém, nejlépe neslazený a sekané ořechy.
Müsli zahustíme výživnými špaldovými klíčky a pro lepší stravitelnost i vůni přidáme skořici, fenykl a pár kapek citrónového aromatického oleje.
Podáváme posypané několika loupanými arašídy vcelku.
Jinak co se týče té fermentace nebo klíčení. Jen zopakuji. Klíčit můžete jen celá neporušená zrna. Vločky nenaklíčí. Vločky fermenutujeme namočením, jsou to rozdrcená zrna. Obojí přispívá k lepšímu strávení obiloviny. Při klíčení se budí enzymy a vitamíny, v zrníčku se budí život. Při fermentaci dochází ke štěpení složitých sacharidů u rozdrcených obilek a proto vločky sládnou. Co Vám víc vyhovuje můžete zjistit buďte dle reakce svého těla nebo intuitivně nebo popř. kineziologicky. Přeji pěkný den. Alemari