Rýže Basmati patří k nejjemnějším a nejchutnějším rýžím. Její oříšková příchuť je nezaměnitelná a promítá se i v této rychlé a k přípravě jednoduché kaši.
Odváženou rýži promyjeme, přilijeme 350 ml studené vody a dáme pomalu vařit.
Až začne vařit, jednou ji promícháme ode dna, aby se odlepila a pak ji vaříme na mírném plameni bez míchání.
Jakmile se voda při pomalém varu vyvaří, rýže by měla být uvařena do měkka, což je ve srovnání s normální rýží podstatně rychleji, asi za 10–13 minut. Pro přípravu kaše k ní nyní přidáme sušený rýžový nápoj a ještě naředíme vodou do požadované hustoty (cca 100 ml i více). Kaši krátce povaříme za míchání se špetkou skořice a můžeme podávat.
Pro dietu na slinivku kaši raději nesladíme. Můžeme ji zpestřit politím šťávou ze švestek bez cukru, které jsou přirozeně sladké samy o sobě. Zavařené švestky servírujeme jako přílohu.