Rajské Ďobáčky

2 porce

Ingredience:
  • 150 g Sviadnovských ďobaček (1 balíček), nyní Ďobáčky
  • 1 svazek mladé cibulky i s natí
  • 1 menší palička česneku
  • 1 zelená paprika
  • 5 rajčat
  • půlka kedlubny
  • 60 g slaniny
  • trochu kvalitního domácího sádla
  • oregano, mletý kmín, červená paprika, saturejka, koření „pašerák“
  • lžíce maizeny (kukuřičný škrob)
  • 300 g rajčatového protlaku („Passata di pomodoro“)
  • mořská sůl

Před vlastním tepelným zpracováním jídla si připravíme všechnu zeleninu. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibulku nakrájíme na kolečka i s natí, kedlubnu oloupeme a nastrouháme na hrubo. Je zde hlavně na zahuštění.

Zelenou papriku po délce rozpůlíme, očistíme od jadérek a nakrájíme na nudličky, rajčata nakrájíme na drobné kousky.

Až jsme s přípravou zeleniny hotovi, nakrájíme si na drobné kostičky obyčejnou slaninu, kterou rozpustíme na lžičce sádla. Slanina nám sojové maso pěkně ovoní.

Na slanině zpěníme cibulku a česnek. Přidáme nastrouhanou kedlubnu, zelenou papriku a vše krátce orestujeme.

Pak podlijeme vodou a dusíme. Lehce okořeníme, osolíme a ze sáčku vyklopíme ďobačky, které na zelenině rozmícháme a prohřejeme. Až téměř k závěru vložíme nakrájená rajčata a ještě krátce podusíme.

Z maizeny s vodou si připravíme záklechtku, kterou sojové maso zahustíme. Přilijeme rajský protlak a necháme už jen přejít varem. Pokrm ochutíme petrželkou. Podáváme s rýží.

Poznámka: Sviadnovské ďobačky  ( nyní již jen Ďobáčky“)  jsou velice chutně připravené sojové maso, které často používám, vzhledem k rychlosti jeho přípravy. Jsou k dostání v prodejnách zdravé výživy. V mé rodině jsou velice oblíbené. Lze je konzumovat jenom prohřáté bez další úpravy, ale jsou dobrým základem pro různé další varianty sojových jídel. Přidáním zeleniny k jednomu sáčku se jídlo namnoží a zasytí pak dva dospělé. Jinak je jeden sáček tak pro jednoho.

Sama je moc nejím, jenom ochutnávám při vaření. Moje tělo je sice snese, ale mám po nich trávicí problémy. Na nemocnou slinivku raději nedoporučuji. Budou ale chutnat všem, kdo mají sojové maso v oblibě.

14 014 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*