Bazalková rýže s „boloňskou“ omáčkou

3 porce

Ingredience:

Bazalková rýže:

  • 250 g rýže parboiled
  • 500 ml vody
  • 1 lžíce slunečnicového oleje z prvního lisování
  • sušená bazalka
  • mořská sůl

„Boloňská“ omáčka:

  • 50 g sojového granulátu
  • 150 g cibule
  • olivový olej
  • 500 g rajčatového protlaku (1 krabice „Passata di pomodoro“)
  • sladká mletá paprika, mletý bobkový list, tymián, koření „pašerák“
  • sojová omáčka „Tamari“
  • záklechtka z 300 ml vody a 1 vrchovaté lžíce pohankové hladké mouky
  • mořská sůl
  • 30–50 g strouhaného „30% Eidamu“ na posypání
  • trochu pórku

Rýži parboiled dvakrát propláchneme studenou vodou, zalijeme odměřeným množstvím vody, osolíme, přidáme sušenou bazalku a dáme pomalu vařit. Vaříme přikryté, nejlépe skleněnou pokličkou s dírkou. Jinak musíme nahlížet. Při vaření rýží nemícháme.

Až je voda téměř vyvařená, což poznáme, že uděláme obráceným koncem vařečky do rýže pár děr až ke dnu, a uvidíme, že již voda jen u dna pění, rýži odstavíme a omastíme lžící slunečnicového oleje. S olejem promícháme.

Hrnec s rýží zabalíme do utěrky a dáme do peřin, kde rýže jednak dojde a navíc se uchová stále teplá. Získáme tak zrna mnohem měkčí a chutnější. Souběžně s rýží uvaříme v jiném hrnci v osolené vodě sojový granulát (asi 20 minut do měkka).

Uvařený granulát scedíme a začneme s přípravou „boloňské“ omáčky.

Cibuli si nakrájímena drobno a na malém množství olivového oleje ji necháme zesklovatět. Přidáme červenou mletou papriku, promícháme až pustí na oleji barvu a přidáme uvařený sojový granulát. Podlijeme trochou vody a dáme dusit se zbývajícím kořením.

Po chvíli dušení zalijeme záklechtkou z 300ml vody a jedné vrchovaté lžíce pohankové hladké mouky. Hustou omáčku rozředíme rajčatovým protlakem a ochutíme sojovou omáčkou Tamari. Dle potřeby osolíme.

Rýži naservírujeme na talíře, zalijeme omáčkou a posypeme strouhaným sýrem. Pro vylepšení vzhledu celého jídla obložíme rýži zeleným pórkem.

Poznámka: Tuto šetrnější „boloňskou  omáčku lze připravit ještě více dietněji, když cibuli pouze podusíme na vodě a nerestujeme ji na olivovém oleji. K podušené cibuli už nedáváme červenou papriku, pouze záklechtku a sojový granulát, koření, rajčatový protlak a trochu omáčky „Tamari“ dle uvedeného postupu. Takto je „boloňská“  omáčka připravena bez tuku a když neomastíme rýži, máme celé jídlo dietní a vhodné i pro oslabenou slinivku.

Moje slinivka snáší bazalkovou rýži velice dobře i mírně omaštěnou, ale mám ji v oblibě bez omáčky, jenom s dušenou zeleninou. Snažím se vylučovat bílkoviny a škroby v jednom jídle.

Rýže parboiled je z výživového hlediska hodnotnější než běžná loupaná rýže. Je lehce stravitelná, má po uvaření máslovo-oříškovou příchuť, nenadýmá, vaří se krátce. Její energetický obsah je nepatrně vyšší, ale hodnoty vitaminů skupiny B včetně niacinu a kyseliny listové a vápníku a i železa dosahují až dvojnásobku oproti hlazené bílé rýži.

Použitím pohankové mouky na zahuštění dodáváme tělu rutin, potřebný pro zdravý stav cév.

18 676 zobrazení článku
O autorce
2 Komentářů
  1. Hanka Odpovědět
    Dnes jsem zkoušela, je to moc dobré. Jen jsem ještě tedy sójové maso povařila v bio zeleninovém bujónu, máme to tak raději. Těším se na kuchařku, až objednám. Děkuji za recept.
    • Alemari Odpovědět
      Rádo se stalo, milá Hanko. Určitě lze sojové maso ještě povařit i v bujónu, když člověk nešetří. Mějte se krásně. Alemari

Zanechte odpověď

*