Zapečené brambory s červenou řepou

1 čtvercový plech – 4 porce

Ingredience
  • 700 g uvařených brambor
  • 300 g uvařené červené řepy
  • 70 g cibule
  • 20 g česneku
  • cca 30 g panenského olivového oleje
  • 1 velká polévková lžíce sojové omáčky „Tamari“
  • 30 g sušeného obilného nápoje („Oves Milk“„Zajíc sojový nápoj se smetanou“) + 150 ml teplé vody ….nebo přímo 180 ml ovesného či sojového tekutého nápoje (např. od „Alnatury“)
  • mořská sůl
  • 2 celá vejce
  • 120 g kysaného zelí bez láku
  • libeček, majoránka, bazalka, koření „Horalka“, mletý kmín, koření „Maso na šalvěji“,
  • umeocet,
  • 30 g pórku na kolečka

Velká zima vyvolává v lidském organizmu zvýšenou touhu po příjmu energie. Abyste se vyhnuli zbytečným sladkostem, doporučuji vám, upečte si brambory, ale tentokrát trochu jinak. Výsledný pokrm zasytí, zahřeje a přitom není moc kalorický.

Nejdříve ze všeho si uvaříme brambory ve slupce a červenou řepu vcelku. Dobře omyté dáme zvlášť do hrnců a uvaříme do měkka. Množství v receptu jsou uvedena již k přípravě pro zapékání a proto klidně přidejte asi o 100 g více jak u syrových brambor, tak u řepy. Oloupáním slupek se to vyrovná :-)

Doba vaření je u brambor dle velikosti cca 30 minut, ale u řepy raději 1-1,5 hodiny.
V době, kdy se nám vaří jak brambory tak řepa, si připravíme cibuli a česnek. Obojí očistíme, oloupeme a cibuli nakrájíme na kolečka a česnek posekáme na drobné kousíčky. Česnek neroztíráme, šel by nám špatně nanášet na řepu.

Připravíme si plech nebo zapékací mísu, jak jsme zvyklí. Já používám plech čtvercového tvaru o horních rozměrech 24 × 24 cm.

Plech vyložíme papírem na pečení. Je to lepší než péci přímo jen ve vymazané  formě, protože se pak celý objem pomocí papíru snadno vyjme a porcuje mimo plech a neničíme si tak krájením přímo v plechu jeho povrch. Pokud máme keramickou mísu, papír na pečení dávat nemusíme.

Zapékací mísu nebo v případě plechu papír na pečení lehce vymastíme olivovým olejem a poklademe polovinou brambor, které krájíme na plátky a rovnoměrně jimi pokryjeme dno. Na ně navrstvíme cibuli a vše posolíme, posypeme kořením „Maso na šalvěji“,  majoránkou a bazalkou v množství jako když solíme, a pokapeme panenským olivovým olejem.

Další vrstvou bude červená řepa, kterou oloupeme a nakrájíme na kolečka. Červenou řepu vrstvíme na brambory s cibulí a zaplníme jí také celý plech tak, aby nebylo místo nepokryté a posypeme ji posekaným česnekem.

Nyní přijde důležité dochucení. Červenou řepu pokapeme umeoctem. Tato kombinace je velice pikantní a sníží sladkost červené řepy.
Červenou řepu posypeme kořením „Horalka“ a mletým kmínem a poklademe ji pokrájeným kysaným zelím a posypeme polovičním množstvím pokrájeného pórku.

Poslední vrstvou budou zase brambory. Všechny vrstvy zlehka rukama stlačíme do mísy nebo do plechu, aby nebylo mnoho meziprostoru. Nakonec ještě poslední vrstvu brambor mírně posolíme, zakápneme olivovým olejem a okořeníme stejně jako první vrstvu. Na ozdobu posypeme zbylým pokrájeným pórkem.

Plech přikryjeme alobalem a dáme péci do předehřáté trouby. Pečeme při 220°C cca 30 minut.

V době, co se brambory již zapékají, rozmícháme v hrnku v teplé vodě sojovou omáčku Tamari a současně, ještě za tepla, nějaký sušený obilný nápoj. Popřípadě použijeme přímo hotový tekutý obilný nápoj. Do této směsi, až poněkud zchladne, rozkvedláme dvě celá vejce a lžičku sušeného libečku.

Po 30 minutách zapékání alobal z plechu sejmeme a brambory rovnoměrně zalijeme rozkvedlanými vejci v ochuceném rostlinném nápoji a dáme dopéct ještě 5 minut přikryté, aby vejce uvnitř zatuhla a přitom se nám nepálil povrch a pak na závěr plech na 10 minut odkryjeme a dopečeme odkryté. Udělá se pěkná kůrčička.

Plech vyndáme z trouby a krájíme mírně prochladlé tak, že za papír vyjmeme celé dílo na podnos nebo prkénko, kde jej naporcujeme.
Z uvedeného množství mi vyšly čtyři porce, ale jsme-li hladoví, klidně sníme i polovinu plechu :-).

Poznámka: Jako alternativu k masu a i jiné zelenině jsem zvolila červenou řepu, která dodá pokrmu důležité minerální látky a přispěje i svou zásaditostí.

Pokrm vyhovuje i oslabené slinivce, alespoň tak mohu sdělit stejně postiženým. Ovšem chuťově jej lze předložit i zdravým hladovým :-). Navíc vyhovuje i dalším dietním omezením.

Původně jsem uváděla do záklechtky na zapečení s vejcem rýžové miso, ale po upozornění makrobiotičky, že je to škoda dávat miso jen pro chuť, protože zapečením přijdeme o cenné enzymy, jsem recept upravila.

Tolik na vysvětlenou těm čtenářům, kteří by se divili, že je recept trošku pozměněn. Inu, i já se stále učím…:-)

První várku zapečených brambor jsem částečně rozdala, ale druhou várku pečení jsem si již snědla postupně celou sama. Občas je potřeba si udělat radost. Obohatila jsem ji ještě o marinovaný tempeh cca 100–150 g, ale musím říci, že se tam docela ztratil a celý pokrm chuť mnoho nezměnil, jen ho bylo víc :-)

Ještě dodatek. Tyto zapečené brambory jsou nejlepší čerstvé, přímo z trouby, proto raději sníst hned a neohřívat…a kdo má rád výraznější chuť, ať nešetří cibulí a česnekem, který v malém množství po tepelné úpravě pro oslabenou slinivku je zvládnutelný, ale kdyby ho mohlo být víc, bylo by to ještě lepší. Což si já přímo dovolit nemohu, ale zdraví lidé ano.

71 665 zobrazení článku
O autorce
10 Komentářů
  1. Renanka Odpovědět
    Dobrý večer, po delší době jsem zde narazila na recept, který vypadá moc dobře, jistě jej brzy vyzkouším :-).
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer přeji. Ano Renanko, delší dobu jsem nemohla vzhledem k přestěhování a zabydlování tvořit a vydávat nové recepty. Zapečené brambory nejen, že vypadaly moc dobře, ale mně osobně velice chutnaly a tak jsem si je dělala již dvakrát a vždy téměř sama snědla :-) Ale chutě můžeme mít odlišné. Takže, co chutná jednomu, nemusí druhému. Přála bych si, aby Vám chutnalo. Alemari
  2. kasha Odpovědět
    Alenko, nádhera. Podobný skvost jsem dostala od kamarádky. Jen to nemáme tak úhledné :) a do pekáče naházíme kolečka brambor, červené řepy (čerstvé), velké kusy cibude i česneku, tymián a kmín a rozmarýn, zalijeme a promícháme olejem a vodou a šup s tím do trouby. Kvůli červené řepě se to peče docela dlouho (skoro hodinu s alobalem nahoře). Na talíři se zasype nějakou čerstvou zelenou lístkovou zeleninou a zalije zálivkou (citron, olej). Ještě je tam někde trocha soli :). Z pekáčku to vyšumí jedna radost :) Vyzkouším i tu Vaši variantu a už teď se těším :) kk
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji za komentář, milá Kasho :-) Možná budete překvapena, že je to hlavně pak velice rychlé, máte-li vše dopředu předvařeno :-). Zdravím. Alemari
  3. Monika Odpovědět
    Milá Alenko, tak jsme se doma pustili do zapečených brambor. Dcera na nás pokřikovala recept od počítače a já s mužem jsme tančili v kuchyni. Připadala jsem si jak pejsek s kočičkou když vařili dort a při pohledu na suroviny, které mi nešly dohromady jsem myslela, že to skončí v koši!!!! Po půl hodině se linula bytem neuvěřitelná vůně, no a pak jsem musela muže odhánět vařečkou od pekáče, aby zbylo na druhý den na oběd. Alenko.........výborný!!!! Nevěřila jsem, ale je to opravdu moc dobré, děkuji za krásné stránky a za takovéto klenoty :-)
    • Alemari Odpovědět
      Tak to je milé...Dokázala jste to tak hezky popsat, že jsem se u čtení i od srdce zasmála...Děkuji za milý komentář a pochvalu. Ani jsem nečekala, že to bude tak chutnat. Srdečně zdravím. Alemari :-)
  4. Gabriela Odpovědět
    Dobrý den, Vaším blogem jsem přímo okouzlena. Jako začátečník v kuchyni jsem hledala šikovnou stránku s recepty ze surovin, které mi jsou blízké, a které jsou v danou roční dobu zdravé. Velmi mi vyhovují podrobné postupy vaření jednotlivých surovin (například řepy) a používání sojového nápoje místo mléka. Zapečené brambory jsem zkoušela před čtrnácti dny a sice příprava mi trvala asi tři hodiny ale byly výborné! Nepoužila jsem ale sojovou omáčku Tamari a Umeocet - nahradila jsem je klasickou sojovkou a octem. Včera jsem ale na obě suroviny narazila v prodejně zdravé výživy (CountryLife), a tak se těším na nový chuťový zážitek. Děkuji za inspiraci :)
    • Alemari Odpovědět
      Milá Gabrielo, děkuji moc za Váš milý komentář. Omlouvám se, že ho vydávám až nyní, ale spadl mi do spamu, nevím proč, a tak jsem si ho vůbec nevšimla...až zcela náhodně...Dovolím si malou osvětu...Ten umeocet nepoužívám jen pro jiný chuťový zážitek, ale především pro to, že tělu pomáhá a neškodí jako klasický ocet, který jen překyseluje...To jste udělala moc dobře, že jste si ho koupila, je dokonce i léčivý...Sama se o něm také zmiňuji v mnoha poznámkách. A tak se mějte jen krásně a tvořte a vařte ku zdraví. Přeji hodně příjemných zážitků při zdravém vaření. Alemari.
  5. Verča Odpovědět
    Dobrý den Alenko, o víkendu jsem zapékala a musela jsem napsat jak ÚÚÚÚŽŽŽASNÉ to bylo i partner si pochrochtával !!! :-) Děkuji. Verča
    • Alemari Odpovědět
      Tak to Vám moc děkuji za zprávu, milá Verčo. Potěšilo mne to. Zdravím. Alemari

Zanechte odpověď

*