V současné době se mnoho lidí potýká s překyselením organizmu. Proto je vhodné jíst takové potraviny, které kyselost eliminují a napomáhají s udržením vnitřní acidobazické rovnováhy.
Kromě ovoce a zeleniny, z nichž většina působí v těle zásaditě, nám může pomoci též „mléko“ z mandlí.
Mandlové mléko dobře neutralizuje vnitřní prostředí a současně dodá tělu cenné minerály, především vápník, draslík, fosfor a hořčík. Mandle samotné jsou pro tělo přínosem, ale mnoho lidí je ve větším množství nesnese. Také pro oslabenou slinivku jsou v podobě celých jader těžko stravitelné.
Jednodušší pro strávení je proto mandlové „mléko“, které konzumujeme bez oslazení a bez dalších příchutí.
Jeho příprava je velmi jednoduchá. Odvážené množství mandlí přelijeme v misce vařící vodou a necháme ponořené asi 15 minut. Po této době by měly jít mandle sloupnout od slupek bez následného povaření. Jdou-li stále loupat těžko, můžeme celý postup ještě jednou zopakovat a zkoušíme, až půjdou od slupek snadno a lehce.
Oloupané mandle necháme nejdříve dobře proschnout a pak je nastrouháme na jemno třeba v mlýnku na oříšky anebo je namixujeme. Odměříme si 700 ml studené přefiltrované vody a strouhané nebo mixované mandle do ní vsypeme. Zamícháme a necháme asi 2–3 hodiny „vyluhovat“ při pokojové teplotě. Občas promícháme mandlovou sedlinu, která sedá ke dnu.
Po uplynulé době mandle i s vodou vlijeme do mixéru a 2 minuty mixujeme na nejvyšší otáčky až se vytvoří bílé pěnivé „mléko“. Mléko přecedíme dvakrát přes jemné sítko a podáváme.
Můžeme je také uchovat několik hodin v chladu, ale je nejlepší ho hned vypít, anebo co nejdříve. Je to posilující nápoj zásaditého charakteru, který tělu dodá důležité minerály a proto je velmi vhodný i pro děti.
Recept na mandlové mléko není z mé hlavy, ale považuji za důležité ho zařadit do seznamu nápojů pro jeho význam při snižování překyselení těla. Původní informace k mandlovému mléku jsem čerpala i z knihy Nebezpečné plísně kolem nás od Christine Heideklang.
P.S.: Hmm :-), zkuste si třebas pročíst mé články týkající se zdravotních zásad v kategorii Pro zdraví a také používané potraviny v kategorii Suroviny. Mohlo by to prvotně pomoci s orientací.
Protože 70 g mandlí na 700 ml vody je poměr 1:10 a to je stejné jako u 160 g mandlí na 1500 ml vody, ba dokonce v tom mém mléku by měly jít mandle cítit ještě víc...
Předem děkuji za odpověď :)