
Při tvorbě každé pomazánky se nechávám vést nejen svou intuicí, ale též možnostmi surovin, které mám doma k dispozici. Velký „les“ vzrostlé řeřichy mne inspiroval k přípravě pomazánky chutí hodně podobnou tradiční pažitkové, ale o mnoho bohatší na použité ingredience.
Doma jsem měla jenom měkký tvaroh v kostce, který je tuhý, a protože jsem chtěla, aby výsledná chuť pomazánky byla více krémová, rozšlehala jsem ho se třemi polévkovými lžicemi slunečnicového oleje a se smetanovým jogurtem.
K takto připravenému tvarohu následně přidáme sojovou omáčku, umeocet, súl a BIO hořčici. V dalším kroku již jenom jemně pokrájenou červenou cibulku, kysané zelí a posekanou čerstvou řeřichu. Nakonec pomazánku dochutíme sušenou bazalkou.
Pro zvýšení obsahu mastných nenasycených kyselin přidáme mixované lněné semínko, které nám pomazánku kvalitně zahustí.
Pomazánku dáme do ledničky vychladit. V chladu ztuhne a zhutní a bude se lépe natírat. A pak už jenom mažeme na vhodné pečivo a přikusujeme nějakou čerstvou zeleninu.