
Způsob servírování ovocných knedlíků na „Kominíčky“ mne naučila moje babička, ale suroviny na přípravu těsta používala jiné. Tyto ovocné knedlíky jsou připraveny z jáhel, ale i z brambor a kukuřičné mouky, tedy vlastně z bezlepkových surovin.
Na knedlíky budeme potřebovat nejlépe den předem uvařené brambory. Jáhly je dobré si přebrat a vybrat tmavá zrníčka a případné drobné kamínky či příměsi, které se v nich občas objevují. Přebrané a odvážené jáhly třikrát spaříme vařící vodou a nakonec je zalijeme odměřeným množstvím vody a dáme je pomalu vařit. Uvaříme je do měkka.
Do uvařených jáhel vmícháme sušený rýžový nápoj, který se v nich za horka rozpustí a jahelnou kaši necháme úplně prochladnout. Pakliže rýžový sušený nápoj nemáme, můžeme knedlíky zkusit i bez něj. Je zde spíš pro podtržení mléčné chuti, ale není vysloveně nezbytný.
Na vále si uděláme hromádku z jemně nastrouhaných brambor, přidáme uvařené jáhly s rýžovým „mlékem“, špetku soli, na to vyklepneme celé vejce a zasypeme kukuřičnou moukou.
Nejdříve nožem a nakonec rukama zpracujeme suroviny v tvarovatelné těsto, ze kterého vytvoříme velký knedlík. Rozválíme a nakrájíme ho na kousky, do kterých zabalujeme vypeckované meruňky. Můžeme obalovat i půlky meruněk, ale nebudou to pak pěkné „dělové koule“, jako z celých. Hotové knedlíky ještě obalíme v kukuřičné mouce, aby se nám při vaření nerozvářely.
Ovocné knedlíky vkládáme do vařící, mírně osolené vody, jednou je pomalu zamícháme, aby s odlepily ode dna, a vaříme dle velkosti 8–10 minut. Zde je důležité si čas hlídat, protože knedlíky z malých meruněk budou dříve provařené až do středu meruňky. Velké meruňky, které jsem použila na tyto knedlíky se provářely 10–11 minut. Na kontrolním vzorku byl sice kabátek uvařen již po 8 minutách, ale meruňka nebyla provařena až do středu plodu. Je potřeba knedlíky kontrolovat a dovářet pod dohledem.
Horké knedlíky po vyjmutí z vody hned obalujeme, dokud jsou mokré,ve směsi máku a obilného mléka a dáme tak vzniknout „Kominíčkům“. Tyto „černé koule“ klademe na talíř a sladíme je javorovým sirupem nebo nějakým obilným sladem či medem.
Z těsta lze také připravit jenom jahelné šišky, které můžeme sypat mákem s obilným nápojem a osladit dle chuti alternativním sladidlem.