
Česká kuchyně se těžko obejde bez knedlíků, ale i tuto přílohu lze připravit z celozrnné mouky, bez jakéhokoliv kypřicího prášku, bez droždí, bez kravského mléka a třeba i chuťově obohacené mořskou řasou. To již nechám na Vás, jakou variantu hrnkových knedlíků si vyberete.
Místo náplně z krájených housek, které používala k tomuto účelu moje maminka, jsem zvolila zdravější náplň z rýžových burizonů. V knedlících po uvaření nejsou téměř znát, a přitom splní svůj účel, nadlehčí je a nakypří spolu se sněhem z bílků.
Samotná příprava knedlíků trvá velmi krátce. Nejdříve si však odměříme množství vody do hrnce tak, aby tři hrnečky o objemu 300 ml byly ponořeny asi do jedné poloviny ve vodě. Při odměřování je musíme prázdné ke dnu přitlačit, jinak nám asi ve vodě rovně nepostojí :-)
Je dobré mít v hrnci vodu přesně naměřenu již dopředu, protože nám to usnadní manipulaci s připravenými hrnky s těstem, které při delším stání může poklesnout a knedlíky pak tolik nenaskočí. Vodu v hrnci již pomalu ohříváme a přivádíme k varu.
Mezitím si vymažeme hrnky na čaj o objemu zmíněných 300 ml máslem. Kdo je proti máslu zaujatý, zvolí si jiný tuk či postup viz. poznámka.
Odvážené množství hrubé celozrnné špaldové mouky vsypeme do větší mísy a odděleně si připravíme rýžové burizony. Mouku s rýžovými burizony nemícháme dohromady, protože by se při přidání tekutiny burizony začaly splaskávat a my je potřebujeme co nejvíce zachovat v nafouklém stavu…
K ruce si připravíme i 250 ml sojového „mléka“, buď již hotového nebo rozmíchaného ze sušeného nápoje. Rozklepneme vajíčko a žloutek vmícháme do tekutiny.
V přípravě knedlíků pokračujeme ušleháním tuhého sněhu z bílku se špetkou soli.
Hrnky máme připraveny, voda se již téměř vaří, sníh je našlehaný a tak již jen rychle vše dáme dohromady.
Mouku přelijeme sojovým „mlékem“ s vejcem, rozmícháme v řídké těsto a trošku osolíme. Pak již jen přimícháme rýžové burizony a ušlehaný sníh. Napěněnou hmotou naplníme vymazané hrnky. Plníme je asi do poloviny až dvou třetin, na víc nám těsto stejně nevyjde…:-)
Hrnky můžeme přikrýt alobalem, do kterého uděláme jednu až dvě dírky, abychom pak mohli zkoušet uvaření. Můžeme je nechat i odkryté , ale pak při vaření raději „nenakukujeme“ pod pokličku. Sražená pára by nám mohla z pokličky do nepřikrytých hrnků nakapat a zatéci a knedlíky by byly pak na povrchu navlhlé..
Připravené hrnečky s těstem vložíme do vařící vody a hrnec hned přikryjeme poklici. Vaříme regulovaným varem asi 35 minut. Vařící voda musí kolem hrnku jen probublávat, nesmí nám nadzvedávat poklici na hrnci.
Po uplynuté době zkusíme na jednom knedlíku špejlí zda jsou již uvařeny. Těsto by se nemělo na špejli lepit. Jsou-li knedlíky hotovy, vyndáme hrnky z hrnce, ale knedlíky ještě nevyklápíme.
Počkáme až mírně zchladnou a odlepí se od stěn hrnečků samovolně. Pak půjdou vyklepnout lehce.
Krájíme a servírujeme jako přílohu.
Chceme-li ochutnat variantu obohacenou o mořskou řasu, tak není nic snadnějšího než před přidáním sněhu z bílku a burizonů zamíchat do těsta suché vločky Nori. Tato mořská řasa nevyžaduje dlouhé vaření a knedlíkům dodá cenné minerály a živiny.
Celý postup je jinak stejný.